Mókus Vendégház szolgáltatásainak fejlesztése

majort
2023. 12. 22., p – 10:43

A projekt megvalósítója, a Mókus vendégházat megálmodó Ruzsa Ákosné Netta, harminc éves háromgyerekes főállású édesanya, aki családjával Doboz településen él születése óta. Itt volt kisgyermek, kamasz és itt lett feleség, családanya.

Középiskolás és egyetemi éveit a közeli Gyula városában végezte így igazán sosem szakadt el a településtől. Családi gyökerei erősen ide kötik, mindig is tudta, hogy felnőttként ő is itt szeretné gyermekeit felnevelni. Gyermekkora nagy részét Doboz - Szanazug üdülőrészén töltötte családjával, testvérével unokatestvéreivel, a nagyszülei nyaralójában. Számára nagyon fontos a természet közelsége, anyaként szeretné gyermekei számára is az egészséges, természetközeli boldog felhőtlen gyermekéveket biztosítani. Igy jött az ötlet 2021-ben, hogy férjével közösen megvásárolják a ma már Mókus vendégházként üzemelő nyaralót, a Doboz-Szanazugi erdő mesébe illő részén.

A vendégházat önerőből vásárolták, alakították rendezték be a mai kornak megfelelő hangulatos kényelmes stílusban. A vendégház rövid időn belül közkedvelt szálláshely lett a térségbe érkező turisták számára, mely az egyik legnépszerűbb szálláshely portálon keresztül és saját facebook oldalán is elérhető, foglalható. A vendégház kialakítását követően Netta meghívást kapott a településen működő, „Integráció a Roma fiatalokért Egyesület” által szervezett rendezvénysorozatra, melyről akkor még nem is sejtette, hogy nem csak egy érdekesnek ígérkező előadásra hívják, hanem egy nagyszerű lehetőség tárul elé, vendégházuk további fejlesztéséhez. A rendezvény keretében, melyre meghívást kapott, Doboz turisztikai kínálatának összegzése volt a fő téma, a potenciális hazai és külföldi turisták igényeinek felmérése, használható arculati elemek, márka-építés, továbbá marketing elemek bemutatása.

Ezen az előadáson elhangzott, hogy a program LEADER fejlesztési forrás támogatásával valósult meg, és felhívták a jelenlévők figyelmét is, hogy ezen lehetőség még bárki számára elérhető ugyan is a Kelet -békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület által koordinált helyi felhívások még nyitottak és pályázhatóak. Netta erről a rendezvényről már kész projektötlettel tért haza és boldogan mesélt férjének a program lehetőségéről, mely segítségével tovább fejleszthetnék vendégházukat. Hamarosan felkereste a Gyulai LEADER HACS munkaszervezetét, majd azt követően benyújtotta fejlesztési elképzeléseit tartalmazó támogatási kérelmét. Támogatási kérelme pozitív elbírálásban részesült és a közel kétmillió Ft támogatási összeggel valósíthatta meg fejlesztési beruházását, mely keretében egy hordószauna került beszerzésre.

A fejlesztésnek köszönhetően vendégházuk négy évszakossá vált, így egész évben biztosítja családjuk számára a biztos bevételi forrást, településük turisztikai kínálatának bővítését. Vendégházként, rendezvények helyszíneként széleskörben tovább népszerűsíti a LEADER programot, amely most egy öt fős család megélhetését tudta biztosítani.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Facebook/Mókus Vendégház