Beruházás az „Erdődi tanyán”, LEADER támogatási forrásnak köszönhetően

majort
2023. 12. 29., p – 09:46

Gyula és környéke az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon, már nem csak a vár a fürdő vonzza ide az embereket, hanem az a széles paletta, amit az élményekben is kaphatnak. Gasztronómia, horgászat, sport, rendezvények, vidéki élmények terén sokat fejlődött a város, nem véletlen, hogy a helyben boldogulni vágyó fiatalok között egyre többen látnak fantáziát a turizmusban.

Erdődid András a húszas éveiben járó fiatal gazda a Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület által meghirdetett VP16-19.2.1-65-8.4.1-20 kódszámú LEADER támogatásnak köszönhetően új szolgáltatás, turisztikai attrakció bevezetését valósította meg, Gyula külterületén található tanyáján. András egy váratlan családi tragédiát követően örökölte meg a tanyát, ahol állattartással, falusi turizmussal kezdett el foglalkozni.

Célja és projektje eredménye a Gyula külterületén található tanyán, falusi turizmus fellendítése, bevezetése lovasturizmussal melyhez a LEADER projekt során egy lovashintó, valamint a hozzá szükséges két ló részére teljes ló-szerszámkészlet, nyereg beszerzése került megvalósításra. A beszerzést követően a korábban végzett mezőgazdasági tevékenysége, a lovak és más jószágok megismertetésével, élménylovaglással, őseink lovas hagyományainak bemutatásával bővült. Az új hintóval és a lovak számára szükséges egyéb (páros igás lószerszám, kengyelszíj, farmatring, szügyelő, lovaglószár, kantár, lovasíjász nyereg) eszközök beszerzésével városnéző sétakocsikázást lehetőségét, Gyula nevezetességeinek, valamint Gyula külterületi tájának megtekintését biztosítja a helyi érdeklődőknek, illetve a Gyulára látogató turisták számára.

A projekt megvalósításával egy olyan turisztikai attrakció működtetése valósul meg, amely hozzájárul nem csak a település, hanem megye, régió népszerűsítéséhez is. A LEADER lehetőséget ad a fiataloknak is az álmaik megvalósításában, miközben gyarapszik a város is. A szolgáltatások az „Erdődi Tanya” néven található facebook oldalon tájékozódhatnak, kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Kelet-békési Területfejlesztési Társadalmi Innovációs Egyesület, facebook