Fontos pályázati lehetőségek a vidék számára

majort
2024. 01. 30., k – 08:34

A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület jelentős szakmai múltra tekint vissza. Az idei évben immár 15. éve végzi a területéhez tartozó 17 településen a vidékfejlesztési tevékenységet. Az Egyesület számára a 2023. év kiemelt jelentőségű volt, mivel egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett.

A napokban tette közzé évértékelőjét Márok Csaba mezőfalvi polgármester ebben érintett egy, nemcsak Mezőfalva, hanem a térség települési közösségei számára igen fontos témát a Mezőföld Híd Térségfejlesztő Egyesülettel kapcsolatban. Olyan témát amivel fejlesztési forrásokhoz juthatnak a települések, vállalkozások és civil szervezetek.

Márok Csaba polgármester ezúttal a Mezőföldi Híd térségfejlesztő Egyesület elnökeként tájékoztatott: –Egyrészt december 31-ével zárul a 2014-2020. évek közötti Európai Uniós programozási időszak, másrészt az idei évben került előkészítésre a következő, 2023-2027. évek közötti programozási időszak szakmai tevékenységének megalapozása, valamint a legfontosabb alapdokumentumunk, a Helyi Fejlesztési Stratégia elkészítése. Az Egyesület elsődleges feladata továbbra is, az előttünk álló években, az Európai Unió vidékfejlesztési forrásai közül a LEADER program keretében biztosított fejlesztési támogatások kipályáztatása, térségünkben, a közszféra, az üzleti szféra és a civil szféra számára.

A most lezárásra került 2014-2020. közötti pályázati ciklusban jelentős eredményeket értünk el. Ezen időszakban összesen 5 darab pályázati felhívásunk jelent meg, 2 az üzleti szféra, 3 a köz- és civil szféra számára. A pályázati felhívásokra összesen 226 darab támogatási kérelem érkezett be, melyből 114 kérelem részesült pozitív elbírálásban. A végleges számokat még nem kaptuk meg az Irányító Hatóságtól, de az előzetes számítások alapján közel 800 millió forint fejlesztési támogatást allokáltunk a pályázók számára. A beérkezett támogatási kérelmek ügyintézését az Egyesület Munkaszervezete végezte. A források elosztásáról az Egyesület keretei között működő Helyi Bíráló Bizottság döntött.

Az új programozási időszakhoz kapcsolódóan 2024. I. negyedévétől kezdődően 3 pályázati felhívásunk fog megjelenni, 1. felhívás vállalkozásfejlesztési céllal, 2. és 3. felhívás közösségfejlesztés céllal. Az ehhez szükséges fejlesztési forrásaink is rendelkezésre állnak már.

Nagy hangsúly fordítunk arra, hogy a térségünkben jelen legyünk folyamatosan, a tevékenységünket, a pályázati lehetőségeket pontosan ismerjék Ügyfeleink, segítsük ezáltal a fejlesztési elképzelések megvalósítását. Ennek érdekében az idei évben 11 helyszínen került megrendezésre vidékfejlesztési fórumsorozatunk, amelyre társelőadóként meghívást kaptak a Széchenyi Programiroda munkatársai is, a minél szélesebb körű szakmai tájékoztatás érdekében. Ezen kívül számos alkalommal került sor egyedi igények alapján helyszíni konzultációra, jelentős az ügyfélforgalom a dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodában. A folyamatos tájékoztatás érdekében rendszeresen küldünk ki hírleveleket és frissítjük weboldalunkat.

A 2023-2027 programozási időszakra a Leader Egyesület a Helyi Fejlesztési Stratégia elkészítéséhez 19 millió forint támogatást kap az Irányító Hatóságtól, a HFS indikatív fejlesztési forráskeretek pedig 504.182.568 Ft. Úgy gondolom, hogy ezek a meghozott döntések alátámasztják azt a kormányzati szándékot, hogy a Leader egyesületekkel a jövőben is számolnak, segítve ezzel a térség vállalkozásait, civil szervezetei, önkormányzatait – olvashattuk Márok Csabától Mezőfalva polgármesterétől, a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület elnökétől.

 

Forrás: DUOL
Fotó: Horváth László