Méztől a paprikáig

majort
2024. 03. 01., p – 09:36

2024-ben harmadik alkalommal rendezték meg a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc konferenciát és kiállítást a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében. Az idei évben az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződött a fő hangsúly, kiemelt szerepet kaptak a mézek és a méhészeti termékek.

Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek REL témában – ez a rendezvény pedig kiváló lehetőség erre - mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expon és Konferencián, Jakabszálláson.

A helyettes államtitkár kiemelte, a rövidtávú élelmiszerlánc egy olyan téma, ami újra és újra előtérbe kerül.  A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Emlékeztetett, a korábbi támogatási időszakban is volt erre program, és jelenleg is megvan ennek a kiemelt szerepe, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság. A covid és háborús időszak elején ismét felértékelődött az önellátás, és az a tapasztalat,hogy egyre nagyobb az érdeklődés az előállításra is- tette hozzá.

Dr. Felkai Beáta Olga rávilágított, hogy az agrártárca jogszabályi oldalról a flexirendelet módosításával szeretné segíteni a termelőket, a rendeletben ugyanis megkönnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is.   Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására.

A rendezvény lehetőséget kínál a magyar gazdáknak, hogy az általuk előállított minőségi, hagyományos ízvilágú és innovatív termékeket bemutassák. A REL Expot 2021-ben rendezték meg először, 120 vendéggel és 25 kiállítóval, idén pedig több, mint 80 kiállító és 500 fő fölötti látogató vett részt az eseményen. 

A megnyitó után pedig átadták „Az év hatósági szakembere” díjakat, amellyel olyan segítő szándékúhatósági vidéki szakemberek munkáját ismerik el, akik példaértékű hozzáállásukkal támogatják a termelőket és vállalkozókat. Az Agrárminisztérium nevében a díjat dr. Felkai Beáta Olga adta át.

 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda