Korszerű sertésneveldét avatott a dombegyházi cég

majort
2024. 03. 02., szo – 09:50

Az Agrosztár Kft. sertésneveldéjét adták át Dombegyház határában, a Jakabfi majorban. A cég történetének, gazdálkodásának újabb mérföldkövéhez érkezett. A Vidékfejlesztési Program keretében, az állattartó telepek fejlesztésének támogatásával valósult meg a több mint 4 milliárd forintos fejlesztés.

Az Agrosztár Kft. 2021-ben sikeresen pályázott a Vidékfejlesztési Program keretében az Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívásra. Ezen nyert több mint 2 milliárd forint támogatást új sertésnevelde épület építésére. A nagyszabású fejlesztéshez, a bővítéshez a vállalkozás jelentős önerőt is biztosított. A beruházás átadására érkezők az ünnepi köszöntők, majd a szalagátvágást követően az állategészségügyi szabályok betartásával a telep egy részét megtekinthették.

A házigazda, Dorcsinecz Balázs Ákos ügyvezető igazgató visszatekintésében megterhelő időszaknak nevezte az elmúlt hónapokat.

– Cégünk életében egy mérföldkőnek számító beruházást avatunk ma. Ezzel az új létesítménnyel a tenyészkoca állományunk az eddigi 700 állatról 1700-ra nő. Hatalmas lépés ez a telep fejlesztésében. Több mint egy éve, amikor a szarvasmarha-telepünk bővítését avattuk, azt egy nehéz időszak követte. A COVID-dal járó lezárásokat magunk mögött hagyva, majd a pénzügyi környezet, az emelkedő kamatok mellett ehhez jött még a 2022-as aszályos év okozta sok probléma. Ezt a beruházást is több tényező nehezítette (szomszédban dúló háború, az alacsony terményárak, stb.). Egy nehéz időszak után értünk el a mai naphoz, hogy megköszönjük a beruházásban résztvevőknek a munkáját – fogalmazott az ügyvezető, majd bemutatta fejlesztéseiket.

Megvalósult egy majd 9 ezer négyzetméteres fiaztató és nevelő épület, ami 1000 koca és szaporulatát tudja minden igényt kielégítően kiszolgálni. Az épület hűthető és fűthető is. Minden helyzetben az ideális körülményt tudja biztosítani az állatoknak. A takarmányozás is modern technológiával megoldott: olyan keverő és kiosztó rendszert építettek be, ami minden vályút külön mennyiséggel és takarmánykeverékkel képes kiszolgálni az ott lévő állatok igénye szerint. A takarmányszükséglet tárolására épült 4 darab 1000 tonnás gabonatároló. A fűtést energiahatékony, dán gyártmányú, felügyelet nélküli, automata kazán biztosítja.

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője a köszöntőjét egy alapigazság megfogalmazásával kezdte: aki beruház, fejleszt, az bízik a jövőben és teszi mindezt az utódok boldogulása érdekében.

– Sikertörténet, amikor egy vállalkozás a mezőgazdaságot nap mint nap terhelő kihívások ellenére előre tekint, hosszú távú célokat fogalmaz meg, azokat meg is valósítja. Az ágazat versenyképességének a megőrzéséhez korszerű, az uniós előírásoknak minden tekintetben megfelelő, magas technológiai színvonalú állattartó telepek kellenek. Az itteni sertésnevelde igazolja, az Agrosztár Kft. jól határozta meg a céljait és élt a vidékfejlesztési támogatás lehetőségével. A megvalósult beruházás nemcsak a vállalkozás, hanem a térség szempontjából is jelentős. Igazolja, hogy az agrárium és annak megújulni képes szereplői a vidék felemelkedésének a legfontosabb letéteményesei.

 

Forrás: BEOL
Fotó: Bencsik Ádám