Annamária Fürjészet - Battonya

majort
2024. 03. 09., szo – 10:26

Zsurzs Annamária Békés vármegyében, Battonya városában lakik. Édesanyja korai elvesztése miatt, apai nagyszülei nevelték fel 2 húgával. Az általános iskolát Battonyán végezte, majd a gimnáziumi tanulmányait is Battonyán folytatta. Kereskedelmi boltvezető vizsgáját követően Battonyán dolgozott boltban eladóként, jelenleg viszont a battonyai idősek otthonában dolgozik, miután elvégzett egy demens gondozói vizsgát.

Egy megosztós játékon nyert 50 db fürjtojást, mikor meglátta, hogy milyen kis picik a tojások nem tudott vele mit kezdeni, azon gondolkozott mit is lehetne belőle csinálni. Mivel saját részre keltetett akkor tyúktojásokat, utána nézett, hogy mennyi időre kelnek ki a fürjek a tojásból. Így azzal a lendülettel berakta a keltetőbe a tojásokat és 16 nap múlva imádni való kis cukiságok keltek ki a tojásból. Így lettek az első fürjei, ott elkezdődött valami és mára a fürjeinek a száma meghaladja a 700 db -ot.

Saját részére keltetett először a fürjeket, amelyeknek a tojásait a családja fogyasztotta el, a tyúktojásokról le is szoktak.  Gondolt egy merészet és elkezdett kísérletezgetni pácolt, füstölt, fürjtojással, de nem volt az igazi.  Nagyon sok energiája és három éve ment rá, hogy megfelelő minőségben tudja előállítani a pácolt fürjtojásokat, amikor sikerült, elkezdte megosztani a közösségi médiában. Meglepetésére nagyon sokan kezdtek el érdeklődni iránta, hogy szeretnék megkóstolni. A nagy érdeklődés új álmokra serkelték, arra az elhatározásra jutott, hogy szeretne egy műhelyt, ahol csak a tojásokkal foglalkozik a főállása mellett. Elkezdett utána járni a dolgoknak, saját elképzelése szerint elkészült a műhelye és 2022. április 8-án megkapta a hivatalos engedélyeket is. Jelenleg 14 féle pácolt-füstölt-fürjtojás terméke van és 4 ízű tojáskréme. A pácolt-füstölt-fürjtojás termékei már több helyen meg is vásárolhatóak, Szarvason a Körös-maros Nemzeti Parkban, a Régi Ízek Sütiházban, Orosházán a Juci Csemegében. De próbál minél több kézműves vásárra is elmenni, hogy minél többen megismerjék a termékeit, a legtöbb helyen van lehetőség a kóstolásra is. Ha tartósan ezzel szeretne foglalkozni, akkor fontos az is, hogy egy szakmai közösség tagja legyen.  Elsők között csatlakozott az Orosháza és Térsége Gazdakör Kézműves-Kistermelők Tagozatához 2023-ban.

Mára már nem csak kísérletezés a fürjészet, hanem szenvedély is, az álmait is eköré szövögeti. Szeretné bővíteni a vállalkozását fürjtojásból készült tésztaüzemmel. Ugyanis a családja már fogyasztja „kísérleti jelleggel” a fürjtojásos tésztákat és ízvilágában, beltartalmában, messze jobbak a visszajelzések, mint a bolti tyúktojásos tésztáké. Azt reméli a vásárlói is szívesen vásárolnának ilyen tésztákat, a pácolt termékek mellé, mert a fürjtojásnak rengeteg jótékony hatása van. A legfontosabb, hogy szalmonella mentes, rengeteg vitamin van benne többek között A, B, E, D, nagyon sok benne a vas, jó a hemoglobin szintre, tojásallergiások is fogyaszthatják és jó tolerálják a cukorbetegek is.

Aki szeretne vásárolni tőle, elérheti az alábbi elérhetőségeken:

Annamária Fürjészet, Battonya Kígyó utca 11, telefonszám: +3630/719-47-02

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert