Dóci családi gazdaság fejlesztése

majort
2024. 03. 16., szo – 09:42

A hatékony mezőgazdasági termelés feltétele, a meglévő géppark cseréje, modernizálása. A dóci Kovács család kihasználva a Leader Program adta lehetőségeket és a növénytermesztéshez szükséges, új gépek beszerzését célozta meg.

A mai, egyre inkább modernizálódó, digitalizálódó világunkban, a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelése elképzelhetetlen a gépesítés fejlesztése nélkül. Igaz ez, mind a növény, mind az állattenyésztési ágazatok esetében.

Egy vidéki kistelepülésen gazdálkodó családnak, talán az elérhetőség és a közvetlen kapcsolattartás szempontjából, a Leader Programban megjelenő felhívások adta lehetőségek kihasználása a kézenfekvő. Így tett a dóci illetőségű, Kovács Pál és családja, akik három mezőgazdasági gép beszerzésére is sikeresen pályáztak. Lakóhelyükön, személyesen volt lehetőségem találkozni Kovácsné Tóth - Molnár Arankával, aki nagyon kedvesen fogadott és elmesélte az elmúlt 30 év, gazdálkodással kapcsolatos küzdelmeit, melynek mára, egy 600 férőhelyes sertéstelep és ehhez kapcsolódóan, számos gép a bizonyítéka.

A Déli - Napfény Leader Egyesület által kiírt, Gazdasági környezet fejlesztése című felhívás keretében, egy új bálázó, rendsodró és bálacsomagoló gépet szereztek be a tavalyi évben, összesen 11,46 millió Ft támogatási összeggel. Az állattartás miatt évente több száz bálát készítenek, ezért fontos volt a kapcsolódó gépek beszerzése, modernizálása. A pályázatok előkészítését és sikeres megvalósítását is sikerült családon belül megoldani. További fejlesztési céljaik is vannak, melyek elérésére az előttünk álló, támogatási időszak adhat lehetőséget, a Közös Agrárpolitika és a jelentős hazai forrásoknak köszönhetően.

A Leader program, a Dél-Alföldi régióban, új mezőgazdasági gépek beszerzésén keresztül, lehetőséget biztosított a növénytermesztés ágazat fejlesztésére is, mely a dóci Kovács család gazdálkodását is segítette.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt