Precíziós gazdálkodásra való áttéréshez kapcsolódó fejlesztés

majort
2024. 03. 20., sze – 09:32

Kerényi Csaba elnyert Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó, VP2-4.1.8-21 kódszámú felhívás támogatását Bácsalmáson. A projekt során precíziós gazdálkodásra való áttéréshez kapcsolódó fejlesztés valósult meg, mely keretén belül beszerzésre kerültek a megfelelő gépek és berendezések, így a gazdaságban környezettudatosabb, hatékonyabb és gazdaságosabb termelés folyhat.

Kerényi Csaba 2009. december 23-ig önálló gazdaként tevékenykedett, majd ezt követően egyéni vállalkozóként folytatta gazdálkodását. Főként búza, durumbúza, repce és kukorica termesztésével foglalkozott a szántóföldjein. 2010-ben sikeresen pályázott és megépítette a saját szárítótelepét, amelyet azóta is üzemeltet. A szárítótelepet kiegészítette egy síktárolóval is. Emellett a szárító- és tisztítókapacitásait szolgáltatásként is kínálta.

Egy közös telephellyel rendelkezik testvérével, és 130 hektáros területet kívánt bevonni a precíziós gazdálkodásba. Fő tevékenysége a betakarítást követő szolgáltatás, mely magában foglalja a gabonafélék (kivéve rizs), hüvelyes növények és olajos magok termesztését. Emellett növénytermesztési szolgáltatásokat is nyújt, valamint vetési célú magfeldolgozással is foglalkozik. Kerényi Csaba a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által 2021.06.11-én meghirdetett, Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című, VP2-4.1.8-21 kódszámú felhívás alapján támogatási kérelmet nyújtott be, melyet a Támogató szerv elbírált és alkalmasnak minősített.

A precíziós eszközök alkalmazását vállalkozása szempontjából kiemelten fontosnak tartja, mivel ezek segítségével akár 20%-os környezetterhelés csökkenést érhet el. A hatékonyság és termelékenység akár 20-30%-kal is növekedhet. A növényvédőszerek kijuttatásának mennyisége akár 10-20%-kal is csökkenthető, így hozzájárulva a fenntartható gazdálkodáshoz. A projekt összefoglalója Precíziós gazdálkodásra való áttéréshez kapcsolódó gép/eszközbeszerzés, szolgáltatás igénybevétele volt.

A támogatás segítségével megvalósult fejlesztéssel Kerényi Csaba korszerűbb és környezettudatosabb módon művelheti földjeit, miközben hatékonyabb és gazdaságosabb termelést folytathat.

 

Szerző: Szigeti Tamás
Fotó: Szigeti Tamás