Dél-Alföldi tanyák infrastrukturális fejlesztése

majort
2024. 04. 04., cs – 08:25

Az elmúlt években Csongrád-Csanád Vármegye számos településén, volt szerencsém közreműködni, a tanyák fejlesztésében, mely több esetben az ingatlanok energetikai korszerűsítését jelentette. Így sok háztetőre és portára került telepítésre napelemes rendszer.

A Vidékfejlesztési Program 2018 óta biztosított lehetőséget, a Dél-Alföldi, többek között a Csongrád-Csanád Vármegyei települések külterületein elhelyezkedő tanyák infrastrukturális fejlesztésére, mely a Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, szennyvízkezelési fejlesztései (VP6-7.2.1.4-17) tárgyú felhívás forrásának volt köszönhető. Ennek leglátványosabb jele, a sok tanyai lakóépületen vagy a portán elhelyezett, már áramtermelő napelemes rendszer, melyek hozzájárulnak a tanyák modernizálásához és hosszú távú megmaradásához.

Több vármegyei településről megkerestek annak érdekében, hogy működjek közre a támogatási és kifizetési kérelmek összeállításában, benyújtásában, illetve a kapcsolódó hiánypótlások elkészítésében és benyújtásában. Nagy örömömre szolgál, hogy a sikeres forrás lehívásnak köszönhetően, számos tanyában elindult a napenergia hasznosítása, illetve több helyszínen, a szennyvíz, ingatlanon belüli, biológiai módszerrel történő tisztítása. Legutóbb a Hódmezővásárhely külterületén fekvő Erzsébet kistelepülés közvetlen szomszédságában fekvő tanyában jártam, ahol Csordás Ottó mutatta meg a már működő, 10 kWp teljesítményű napelemes rendszert, melynek megvalósítására, közel 4 millió Ft támogatást kap. Ottó szerint nagyszerű lehetőség volt ez minden tanyán élő számára és bízik benne, hogy a pályázata lezárása után, tovább tudja folytatni a lakóépületük fejlesztését.

A modernizálás, a napenergia hasznosítása általánossá vált a Dél-Alföldi tanyák esetében is, mely fontos segítség, az érintett lakosok számára.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt