LEADER támogatással állítottak Trianon emlékművet Nagymágocson

majort
2024. 05. 04., szo – 09:23

Nagymágocs Nagyközség az elmúlt években szépen fejlődött, ennek része a tavalyi évben átadott Trianon Emlékmű is, mely a Nagymágocsi Fiatalok Egyesülete kezdeményezésére, Leader forrás felhasználásával valósult meg.

Nagymágocs Nagyközségben, hivatalosan 2011 februárjában alakult meg a Nagymágocsi Fiatalok Egyesülete, röviden NAFI. Az Egyesület létrehozását helyi fiatalok kezdeményezték, 2010 őszén. A kezdetektől céljuk a helyi fiatalok, fiatal családok, helyi ügyek mentén történő összefogása, közösségi események, programok szervezése, így a közösségi élet építése. Célkitűzésük továbbá források, támogatások bevonása, a helyi kulturális élet támogatására.

Az Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, a településkép, mint tájérték megőrzése, fejlesztése tárgyú, VP6-19.2.1-6-4-17 kódszámú felhívására, az Egyesület pályázatot nyújtott be, Trianon emlékmű létrehozására. A pályázat sikeres volt, melynek eredményeképpen, 4.568.511 Ft támogatást kapott az Egyesület, melyhez az Önkormányzat 10% önerőt biztosított. Az emlékművet 2023. november 2-án, Farkas Sándor a térség országgyűlési képviselője, Szebellédi Endre polgármester és Varga Ferenc egyesületi elnök avatta fel, aki az alábbiakat mondta köszöntőjében:

„Az emlékmű helyszíne szimbolikus jelentéssel bír. Nem véletlen, hogy a Hunyadi János Általános Iskola szomszédságában kapott helyett. A több mint 100 évvel ezelőtti nemzetcsonkítás ma is fájó sebei, az anyaországon kívül rekedt honfitársainkért érzett és viselt felelősség, a magyar nemzet együvé tartozásának gondolata mindannyiunknak sajátja kell, hogy legyen. Az egymásért, a nemzetért való tenni akarás magvait a családban és az iskolában vetjük el és gondozzunk nap, mint nap.”

A Leader források lehetőséget biztosítottak, települési szintű kulturális fejlesztések megvalósítására is, melynek eredménye a nagymágocsi Trianon emlékmű is.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt