Állattenyésztés

Csordaközösség alakult a Balaton-felvidéken. A közösség kezdeményezője az MNVH Veszprém megyei területi felelőse, Fábry Szabolcs. A közösség tagjai  – 3 faluból verbuválódott környékbeli férfiak és egy gyáli fiatalember – vállalták, hogy a háztáji tartásba vett, a fajta kihelyezési programjában részt vevő kárpáti borzderes szarvasmarhákról közösen gondoskodnak, egymást váltva osztják be az állattartás tennivalóit.

A Hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az az agrárminisztériumi támogatás, amely révén a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása. A tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához.

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei. A cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása – mondta az agrárminiszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

Az élelmiszeripar szereplői a járványhelyzet idején is biztosítják az ország élelmiszer-ellátását, amiért köszönettel tartozunk nekik – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken a SPAR bicskei Regnum Húsüzem és Oktatóközpontban.

Egyhangú szavazással fogadta el a magyar Országgyűlés az állattenyésztők napjáról szóló parlamenti indítványt. Az Agrárminisztérium által támogatott kezdeményezés nyomán ezentúl szeptember 29-én, Szent Mihály napján alkalom nyílik arra, hogy tisztelettel adózzunk az állattenyésztők áldozatos munkája előtt. Ez a nap a legeltető állattenyésztésben évszázadok óta a behajtás és a számadás ideje.

Kampányt indít a baromfi és a tojás fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Nagy István agrárminiszter a kampányt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.

Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás – közölte az agrárminiszter szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján. Nagy István azt mondta, hogy az itthon méltatlanul elfeledett nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, a legmagasabb a fehérje tartalma és a legalacsonyabb a koleszterin és a zsírszintje. Felidézte, hogy három évvel ezelőtt az Agrármarketing Centrummal és a nyúl terméktanáccsal közösen indítottak kampányt a 21. század fehérjeforrásának tartott nyúlhús népszerűsítésére.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a halhúsminőségi kérdésekre, a kitűnő haltermékek elismerésére, melynek része a földrajzi árujelzők létrehozása és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is – hangsúlyozta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a "HalPéntek" marketing program elindításáról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Végerbauer István és felesége, Emília 1998-ban kezdték tevékenységüket a Soprontól néhány kilométerre fekvő Hidegségen. A település egyedi nevét hidegvízű forrása után kapta, aminek vízét napjainkban is megkóstolhatják az arra kirándulók, akiknek akkor sem kell messzire menniük, ha nem egy pohár vízre, hanem tartalmasabb italra, vagy finomságra vágynak. A Végerbauer család frissen fejt kecsketejjel, joghurttal és különleges sajtokkal várja a vásárlóit.