REL - Rövid Ellátási Lánc

A Balaton-felvidéki aprófalvak közül három-négy település termelői a központi szerepet betöltő nagyvázsonyi önkormányzat koordinálásával összefogtak a helyi termékek közvetlen értékesítése érdekében. A termékkosár programba a helyi és környező települések gazdáinak termékei kerülnek be, amelyeket bárki megrendelhet a településen. 
Családokat és szórakozni vágyókat várnak július 29. és augusztus 1. között a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluba, a váci révnél lévő Magyar Családi Gazdaság öko-tanyájára. A négynapos rendezvényen a kakukkfüves szürkemarha hamburger és rózsa szörp mellett számos érdekes programok közül válogathatnak az ideérkezők.
Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor) féle vízimalom tavasszal megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták. A malom évszázadokon át nagy forgalmat bonyolított le, de a Festeticsek korában kimondottan központi szerepet töltött be.
Nagy István agrárminiszter képviselte Magyarországot az Élelmezési Rendszerek Elő-csúcstalálkozóján Rómában. Az António Guterres ENSZ-főtitkár által kezdeményezett eseménysorozat első állomását miniszteri szintű találkozónak szánják, melyet szeptemberben csúcstalálkozó is követ majd.

A helyi és a környező falvak közmunkaprogramjában, valamint őstermelői által előállított termékek piacra jutását is segíti a szerdán Körösszegapátiban átadott, a települési önkormányzat nonprofit társasága által működtetett, Apáti Ízek Kereskedőház. Egy régi kúria átalakításával létrehozott üzletben három dolgozót foglalkoztatnak.

Elindult a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszert népszerűsítő kampány, az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget – közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.