Természetvédelmi fejlesztéssel óvják az Aggteleki Tájegység erdei élőhelyeit és védett gyepeit

majort
2021. 09. 12., v – 07:19

Az idei a fejlesztések éve volt a hazai nemzeti park igazgatóságoknál: 30 beruházást valósítottak meg, mintegy 8,7 milliárd forint nagyságrendben. Emellett az elmúlt évtized is kimagaslónak számít, hiszen a 10 igazgatóság 186 projekt segítségével 320 ezer hektáron javította a természeti környezet állapotát, mintegy 78 milliárd forint összértékben – jelentette ki Rácz András.


Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Bódvaszilason, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi erdőkezelést és a védett gyepek rehabilitációját célzó projektjének zárásán kiemelte, hogy a most záruló, 363 millió forintból megvalósult fejlesztés  célja az Aggteleki Tájegység értékes élőhelyeinek megőrzése és fenntartása, az itt található őshonos növény- és állatfajok védelme volt.


Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hazai természetvédelem kiemelt figyelmet fordít a nem őshonos, úgynevezett invazív fajok okozta problémák kezelésére, Magyarországon elsősorban a nemzeti park igazgatóságok végzik ezt a feladatot. Évente több ezer hektárnyi területet tisztítanak meg, és végeznek különböző élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat az idegenhonos fajok visszaszorítása érdekében, amely nagymértékben hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez.


Rácz András emlékeztetett arra, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a jelenlegi uniós finanszírozási ciklusban összesen több mint 1,2 milliárd forint értékben valósít meg fejlesztéseket 10 projekt keretében. Ennek egyike a most záruló beruházás, amely a beszerzett eszközöknek, infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően hosszú távon megteremti a hatékony élőhelykezelés feltételeit. A rekonstrukciós munkák már megkezdődtek, ezek célja, hogy a több mint 1400 hektár erdőterületen, illetve erdei élőhelyen, valamint a mintegy 1700 hektár védett gyepterületen megőrizzék a természetes élőhelyeket, elősegítsék az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülését, valamint kiszorítsák a nem őshonos fajokat.


A projekt során az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság beszerezte a szükséges speciális eszközöket: erdészeti tehergépjárművet, erőgépet, szárzúzót, egyéb gépeket és kézi eszközöket. Emellett megkezdődött a nem őshonos fafajjal fertőzött erdőrészletekből a nemkívánatos egyedek eltávolítása, helyükön őshonos fajokból álló, a terület természetes állapotára jellemző élőhelyeket alakítanak ki. A beerdősülő tisztásokon szintén elindult az eredeti állapot visszaállítása, a védett gyepterületeken pedig visszaszorítják az idegenhonos inváziós növényfajokat.


Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: AM Sajtóiroda