A LEADER France Közgyűlésén vettünk részt

majort
2021. 11. 17., sze – 16:45

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat képviselői a Francia LEADER szervezet meghívására részt vettek a szervezet éves közgyűlésén, amely keretén belül az ESPRIT nemzetközi találkozó és továbbképzés programsorozat utolsó részét is megrendezték. Az eseményen Németh Tímea nemzetközi referens és Galambos Petra, Hajdú-Bihar megyei területi felelős képviselte hazánkat.


November 8-án érkeztünk Troyes városba, ahol a helyi konferenciaközpontban (Centre des congrès de l’Aube) fogadtak bennünket. A konferencia első része a LEADER projektet illetve a helyi képviselet tevékenységét mutatta be. A közgyűlésen megvitatták a LEADER France szerepét és a 2021-es évhez kapcsolódó tevékenységeket. Ebben a szekcióban mutatták be a ESPIRIT programot, illetve a projekt sorozatot, amelyben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is részt vett.


A találkozó második felében egy kerekasztalbeszélgetés vette kezdetét, melynek résztvevői Iréne Tolleret – Európa Parlamenti képviselő, Marion Eckardt – ELARD elnöke, Yves Champetier – LEADER szakértő és Thibaut Guignar – a LEADER France elnöke voltak.


A kerekasztalbeszélgetésen a szereplők elmondták saját nézőpontjuk alapján, hogyan látják a LEADER programot, milyen pozitívumai és hiányosságai vannak. Ezen kívül kitértek arra is, hogy miben látják a megoldás lehetőségeit, hogyan lehetne folytatni a jövőben a programot.


A kerekasztalbeszélgetést követően a Helyi Akciócsoportok kerültek a középpontba. A konferenciát megelőzően meghirdettek egy versenyt, amelyre minden HACS egy-egy  területéhez kapcsolódó jó gyakorlattal, minta értékű kezdeményezéssel pályázhatott. A beérkezett projektekből előzetesen 3-3 jó gyakorlatot választottak ki országosan, 7 kategória szerint. A meghívott HACS-oknak a konferencián be kellett mutatniuk a beküldött jógyakorlatot, egy kis prezentációval, videóval vagy bármilyen kreatív formában, melyből a helyszínen lévő zsűri kiválasztotta az adott kategória győztesét.

A megmérettetésen a következő kategóriákban lehetett benyújtani pályázatokat:

  • A közösségi szolgáltatások új formájának lehetőségei a vidéki területeken
  • Nyitott és együttműködő vidéki területek
  • A vidéki területek a dinamikus és vonzó vidékiség színterei
  • A vidéki területek mint a gazdasági fejlődés motorjai
  • Vidéki területek mint az ökológiai, mezőgazdasági és energiaügyi kiválóság területei
  •  A vidéki területek helyi termékeinek színterei (helyi termékek promóciója, rövid ellátási láncok)
  • Közönség díj


A nyertesek kiválasztása és díjazása után megvendégelték a résztvevőket egy helyi étteremben és kezdetét vette a konferencia informális része.


November 9-én, a konferencia délelőtti szekcióján ismét kerekasztalbeszélgetés vette kezdetét, amelyen a résztvevők a LEADER programok irányvonalairól, helyi fejlesztési lehetőségekről beszélgettek, valamint a LEADER program nehézségei és a következő évek tervezése kapott nagy hangsúlyt. A résztvevők között szerepeltek HACS koordinátorok is, akik saját tapasztalataikkal tudták alátámasztani, hogyan kellene a LEADER pályázatokat a gyakorlati megoldásokhoz hangolni.


A beszélgetést követően Caroline Cayeux francia politikus tartott beszédet, majd partnerségi megállapodást kötöttek a LEADER France vezetőjével.


Erről bővebben: https://www.banquedesterritoires.fr/fonds-europeens-le-programme-leader-pret-tourner-la-page-dune-serie-noire?fbclid=IwAR1lNj3s5DzcLyofTAtLLIVL6FPk9c9rYumi-na5DNyDoxEwqYg7DG5RWMA


A plenáris ülést követően a konferenciaterem előterében állófogadáson vendégelték meg a résztvevőket a szervezők, majd délután ellátogathattunk a Champagne Ardenne régió egyes kiemelt projektjeihez.


Elsőként az állatasszisztált terápiával foglalkozó Globetrotters szociális farm foglalkozásainak helyszínéül szolgáló, újonnan átadott épületeibe nyerhettünk bepillantást, valamint megismerkedhettünk a terápiás állatokkal is.


Ezt követően pedig egy családi gazdaságba látogattunk el, akik elsősorban pezsgő készítéssel foglalkoznak. Itt a LEADER forrásoknak köszönhetően egy régi épületet varázsoltak új látogatóközponttá. A helyszínen két másik projekt is bemutatta eredményeit, a Proxibus, amelynek célja, hogy a régió kistelepülésein élő idős embereknek nyújtson lehetőséget a tartalmas időtöltésre, valamint egészségügyi szolgáltatásokait is házhoz vigyen, ha erre szükségük van. A harmadik jógyakorlat a turizmus fejlesztésére szolgáló program volt, amelynek keretein belül elektromos rollereket vásároltak, hogy ennek segítségével az elsősorban természetvédelmi területekből, nemzeti parkokból álló területen, könnyebben eljussanak a kirándulni vágyók az egyes látványosságokhoz.


Az öt tanulmányútból álló ESPRIT projekt ezennel befejeződött. A kávészünetekben mi külföldiek összeültünk és összehasonlítottuk országunkban működő pályázati feltételeket- és folyamatokat. Fény derült különböző szokásokra, amelyeket hamarosan megosztunk egy közös beszámoló formájában.

Szerzők: Galambos Petra, Hajdú-Bihar megyei területi felelős és Németh Tímea nemzetközi referens
Fotó: MNVH