Életet vitt az öreg bihari portába a hagyományőrző család

majort
2021. 12. 18., szo – 14:41

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Az Év Tájházvezetője elismerésben részesítette a biharkeresztesi Csicsóka Tájházat létrehozó és a hagyománytisztelet szellemében működtető Marosán családot: Marosán Györgyöt, feleségét, Juditot és lányukat, Grétát.


A tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. Ezúttal az ország keleti határszélén, Biharkeresztesen élő Marosán család hagyományőrző munkáját ismerték el.


A család 2013-ban vásárolta meg azt a jellegzetes bihari portát, amelynek ékessége a nagyszülőktől, rokonoktól származó hagyatékkal szépen berendezett, tornácos lakóépület. Lépésről-lépésre, a helyi idős emberek tapasztalatát segítségül hívva, hagyományos módon újították meg a porta épületeit a lakóháztól a pincén és a gémeskúton át az ólakig – olvasható a szövetség közleményében.


Az épületet 2017-ben az önkormányzat helyi védelem alá helyezte.


A család célja, hogy portájukon bemutassák a bihari gazdák  hagyományos  életmódját, ezért a gazdasági udvart őshonos állatokkal népesítették be. Megtalálható itt a fodros tollú lúd, a gyöngytyúk, a pulyka, a racka, a kecske és a szamár is. Az állományt folyamatosan fejlesztik a Debreceni Egyetem Génközpontja segítségével.


A ház melletti veteményeskertben minden megtalálható, ami egy hagyományos parasztportán megtermett. A virágoskertbe régi fajtájú egynyári és évelő virágokat telepítettek, fűszerkertet is kialakítottak a ház mellett. A kerítés tövébe ültetett, az őszi virágzáskor élénk sárga virágával gyönyörködtető csicsóka pedig a ház névadója lett – írja a tájházszövetség.


A kezdetben saját kedvükre létrehozott házi “múzeum” iránt egyre többen kezdtek érdeklődni. Így 2015-ben csatlakoztak először a Tájházak Napja rendezvénysorozathoz és kitárták kapuikat az érdeklődők előtt, ezzel hagyományt teremtettek és ma már a település rangos eseményének számít a tavaszi kapunyitás.


Kapcsolatuk a helyi római katolikus közösséggel példaértékű. 2019-ben portájuk utcafronti részén egy Csíksomlyón készült Mária szoborral emlékhelyet alakítottak ki, amelyet Gyümölcsoltó Boldogasszony napján meghitt szertartás keretében Dr. Dénes Zoltán címzetes kanonok szentelt fel. A hely azóta a Szent László zarándoklat emlékhelye is.


A 2020-2021-es esztendőben bár zárt kapuk mögött, de a Teleki Alapítvány jóvoltából a Népi Építészeti Programnak köszönhetően folytatódott a tájház felújítása: új nádtetőt kapott az épület, elkészült az elektromos hálózat korszerűsítése, a falazat javítása és meszelése – fogalmaznak a közleményben.


Lelkes munkájuk gyümölcse sorra beérett. 2017-ben a Magyar Néprajzi Társaság Tradíció Gyűjtőpályázatára benyújtott munkájukat elismerésben részesítette. 2019-ben Biharkeresztes Város Kultúrájáért díjat adományozott a Marosán-házaspárnak.


Most – megköszönve sokoldalú, a bihari térség értékeinek megőrzéséért, elkötelezett éltetéséért végzett munkájukat – méltán kapták meg a Tájházszövetség által adományozott Év Tájházvezetője elismerést.


Forrás: Sokszínű vidék 24
Fotó: Tájházszövetség