Huculok az Aggteleki-karszton

majort
2022. 04. 11., h – 10:52

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016 november és 2022 március között valósította meg „Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett gyepterületek legeltetéssel történő természetvédelmi célú kezeléséhez szükséges állattartási infrastruktúra fejlesztése” című projektjét mintegy 718 millió Ft vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

Az Igazgatóság gondozásában levő, az Aggteleki-karszton szabad tartásban élő, magas genetikai értéket képviselő hucul lóállomány ma az ország első számú tenyészetének mondható. A génmegőrzés, az ősi jelleg megtartása, a fajta belső értékeinek megóvása mellett az Igazgatóság feladata az Aggteleki-karszton található értékes gyepes élőhelyek megőrzése, mely terület egyúttal lehetővé tette a ménes gyarapodását is. 


A projekt keretében az Igazgatóság azt a célt tűzte ki, hogy 573 hektáron valósítja meg a szakaszolt legeltetést az Aggteleki Tájegységben, megőrizve az itt található, természetvédelmi szempontból értékes gyepterületek, kaszálók ökológiai jelentőségét, a terület mozaikosságát. A fejlesztés során beszereztük a szakaszolt legeltetéshez szükséges eszközöket és megépültek a lovak tartását kiszolgáló létesítmények.  Szinpetriben egy nagy, 1500 db körbála tárolására alkalmas szénatároló, és egy 400 m3 tárolókapacitással rendelkező trágyatároló épült, melyek a többi állattartó telephely kiszolgálását is ellátják. A Szin mellett elterülő Csemer-völgyben esőbeálló épült 50 ló számára szénatárolóval. Az új épület elsősorban kedvezőtlen időjárás esetén nyújt menedéket a lovak számára, de a legelésből, futtatásból visszatért állatok gondozására is lehetőséget nyújt. A jósvafői Gergés-bércen szintén esőbeálló épült 50 ló számára, és felújítottuk a meglevő faszerkezetes istállót is. Végül Szinben, a Malom-Gazdálkodási Központ telephelyen az állattartás kiszolgálását végző gépek tárolására alkalmas gépszín és gépmosó épült.


A projekt eredményeként nemcsak a legeltetés feltételei, a legeltetéssel kezelt gyepes élőhelyek természeti állapota és a gyepekhez kötődő fajok életfeltételei javulnak, hanem egyúttal a ménes megfelelő tartásához szükséges infrastrukturális feltételek is.
A projektről bővebb információt a http://anp.nemzetipark.gov.hu  oldalon olvashatnak.

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park
Fotó: Aggteleki Nemzeti Park