A vidék megtartó ereje: a Tiszacsegei Református Egyházközség

majort
2022. 11. 04., p – 09:38

A Hajdúvidéki Egyházmegyében található Tiszacsegei Református Egyházközség elkötelezett a helyi közösségi kulturális hagyományok és értékek megőrzése, fejlesztése mellett. Azt vallják, hogy a közösség jövője a következő generáció identitástudatának erősítésén alapul.

 

Ennek érdekében az Egyházközség ifjúsági és családi programsorozatot indított útjára. A megvalósításhoz támogatási kérelmet nyújtott be a Hortobágyi LEADER Egyesület „Ifjúság- és lakosságmegtartó programok támogatása (VP6-19.2.1.-45-3-17)” Pályázat felhívásra, melyet a helyi bíráló bizottság támogató okiratával hagyott jóvá. A projekt keretében összesen tizenegy típusú program valósult meg, több turnusban és alkalommal.  


A Nyári Református Gyermektáborban összesen 158-an vettek részt. A szervezők azon dolgoztak, hogy a résztvevő gyermekekben erősítsék az egymás iránti felelősségérzetet, szeretetet, fejlesszék kreativitásukat, önbizalmukat. Mindezt olyan színes programok segítették, mint a sportnap, a kézműves foglalkozás, a verstanulás, az éneklés, a csoportfoglalkozások, a rendőri bemutató, az egyeki tűzoltóság által szervezett habparti, az ugráló vár, és a résztvevő gyerekek műsora. 


A Bibliaolvasó maratonon 74 fő vett részt. Célja az volt, hogy a keresztyén hagyományokra épülő rendezvényeket változatosabbá és sokszínűbbé tegye. A hagyományt teremtő alkalom minden korosztály érdeklődését felkeltette. A felnőtteket előadások, a gyermekeket pedig filmvetítés és különféle játékok várták.


Az Adventi programsorozat három alkalomból állt. A rendezvényen kézműves foglalkozással várták a gyerekeket, akik később bábelőadáson is részt vehettek.


25 alkalommal Ifjúsági órákat szerveztek, melyek színes programjaikkal a tinédzsereket szólították meg.


A Hagyományőrző lekvárfőzésen szilvalekvárt készítettek, valamint bemutatták a hagyományos eszközöket és kézműves foglalkozást szerveztek a gyermekek számára.


A Baba-mama kör alkalmat teremtett az ismerkedésre. A 24 alkalommal létrejött találkozókon a résztvevők között új barátságok születtek, rendszeresen megosztották egymással tapasztalataikat és közösséggé kovácsolódtak.

Talentum vásárt és Idősek napi eseményt szerveztek a legkisebbek és az idősek támogatására. 


Az Anyák napi kézműves foglalkozáson résztvevő édesanyák és gyermekeik egymást segítve készítették el a különféle ajándéktárgyakat, melyeket ünnepi istentiszteleten a gyermekek átadtak édesanyjuknak és a gyülekezet női tagjainak.


A karácsonyi kézműveskedésen mintegy 130-an vettek részt, ahol a Tiszacsegei Református Egyházközség az adventi hagyományokat felelevenítő a kézműves foglalkozás mellett bábelőadással várta a gyerekeket.


A Pünkösdi Családi napon a családok arcfestésen, különféle kézműves foglalkozáson, céllövészeten vehettek részt, valamint a felnőtteknek előadással a gyerekeknek pedig bábelőadással színesítették a napot.


A közösségi programok színteret biztosítottak a találkozáshoz, közös időtöltéshez, egymás megismeréséhez, a település hagyományainak felelevenítéséhez. Új ismertségek, barátságok köttettek, erősítve a helyi identitást, hozzájárulva a lakosság helyben maradásához.

 

Szerző: Nagy Csilla
Fotó: Tiszacsegei Református Egyházközség