Békéscsabai Szabadidő Lovas Sport Klub

majort
2023. 06. 03., szo – 12:02

A Békéscsabai Szabadidő Lovas Sport Klubot 1989.augustusában alakult meg Békés megyében. A szervezet azért jött létre, hogy a lósport iránti érdeklődést felkeltse, a lovas sporttal kapcsolatos igényeket kielégítse. A klub abban látja a küldetését, hogy az ifjúság és az idősebb korosztály szabadidejének hasznos eltöltése érdekében alternatívát kínáljon, a gyerekkori lovaglás felé terelje a fiatalokat, ahhoz kulturált körülményeket biztosítson.

Az adott kisközösségen belül szakágakat alakítottak ki, tanfolyamokat szerveztek, de folyamatos az egyéb szabadidősport-igények felmérése is. A szervezet telephelye Békéscsaba város szélén található, a parkosított belső területen istállók, lovarda és pályák találhatók a szükséges infrastruktúrával ellátva.

A Békéscsaba határában elterülő 22 ha-os területen létesült istállók kapacitása 50 ló. A lovarda ideális megközelítése és infrastruktúrája kiváló lehetőséget teremt akár a mindennapos programokban (pl. lovaglás, nyári lovastáborok) történő részvételre, valamint a nagyobb közönséget vonzó, alkalmi rendezvények lebonyolítására. Egyik fő tevékenységük a versenyek szervezése, melyet évente tartanak, ezeken az elmúlt években az ország 30 lovas klubjából kb. 180 körüli induló szokott részt venni. Nagyon fontos számukra a gyerekek lovas kultúrához szoktatása, ezért kétnapos programot szerveznek a felnőtt versenynap előtt, a kezdő gyermekek versenyét is megtartják. A gyerekekkel való foglalatosság megkívánja, hogy szakképzett lovasoktatói-edzői és lótenyésztői végzettségű szakemberek végezzék a klubbon belül a kezdő lovasok oktatását, gyakorlott lovasok továbbképzését, túra- és tereplovaglást. A klub működése alatt sok fejlesztés valósult meg, amelyek célja a kulturált körülmények megőrzése, fejlesztése, a kor követelményeihez való igazítása volt.

A klub az elmúlt esztendők során a nagyobb fejlesztéseit a LEADER Helyi fejlesztések támogatásának segítségével és saját forrás felhasználásával tudta megvalósítani. 2019-ben például 2 db, összesen 6.800 m2 felületű lovaspálya felújítása történt meg, melynek eredményeként kialakított, geotextília keverékkel rendelkező talaj korszerű gyakorlási lehetőséget biztosít a lovaglók számára. 2022-ben könnyített, alumínium vázszerkezetű, 150 m2 alapterületű rendezvénysátor és 1 db lószállító utánfutó beszerzése valósult meg, valamint a környezetvédelem érdekében szelektív sziget került kialakításra. Az eszközfejlesztéssel ideális körülményeket tudnak biztosítani a kültéri rendezvények (pl. lovas versenyek, nyári táborok, felkészülések, szakmai konzultációk) során, valamint a régióban megrendezésre kerülő versenyekre speciálisan kialakított utánfutóval, biztonságosan szállíthatóak a lovak.

A vidékfejlesztési forrás, mint a példa is mutatja, egyszerre szolgálhatja a helyi igényeket, az egészséges életmódra való törekvést, a kulturált állattartást, a terápiás foglalkozást és a szakmai fejlődés céljait egy projekten belül.

 

Szerző: Brlázs Róbert
Fotó: Brlázs Róbert