Kincses Sziget Játszóház

majort
2023. 10. 14., szo – 07:10

A kisgyermekek számára a Kincses Sziget, egy titkokat rejtő, felfedezni való világ, főleg akkor, ha ott egy valódi játszóház működik. Kistelek Városában, helyi Leader forrásból valósult meg mindez, a helyi és környékbeli gyerkőcök és szüleik nagy örömére.

Felfedező útra indultam, mikor is a kisteleki Kincses Sziget Játszóház felé tartottam. Ott találkoztam Borbola Beátával, aki egyéni vállalkozóként 2016-ban nyitotta meg, először élelmiszer és vegyes kereskedését, mely végül egy főleg gyermekjátékokat forgalmazó üzletté vált. Mivel imád gyermekekkel foglalkozni, úgy döntött, hogy keresi a lehetőségeket a játékbolt bővítésére. Az üzlete felett rendelkezésre állt, egy korábban irodaként működő tér. Miután sikeresen átvészelve a járvány időszakot, lehetősége adódott, a Kistelek és Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, mint helyi Leader Akciócsoport által meghirdetett, VP6.19-2.1-51-1-17 kódszámú, a helyi gazdaságélénkítést elősegítő tárgyú felhívására pályázatot benyújtani.

2022-ben jött el az a pillanat, mikor kézhez kapta a támogató okiratot, így elindulhatott a 4,191 millió Ft összértékű, közel 3 millió Ft támogatású játszóház megvalósítása. Ez a szolgáltatás hiánypótló a településen. Ezt alátámasztja az, hogy a 2022. novemberi indulás óta több mint 40 gyerekzsúrt, illetve több nyári tábort bonyolítottak le, közel 1000 résztvevővel. Várják a kisgyermekeket a 3 éves kortól egészen 12 éves korig. A helyi bölcsőde, óvodák és az általános iskola is felfedezte már a lehetőséget és így több csoport megfordult már a játszóházban, amely a mozgásfejlesztésben és a koordinációban segíti a kicsiket. A játszóházat használó gyermekek átlépik saját korlátaikat, különböző izomcsoportokat mozgatnak meg, és javul a reakcióképességük.

Valljuk be, hogy minden, a jelen világunkban élő gyermeknek szüksége van erre, mivel sokkal kevesebbet mozognak, mint akár egy-két évtizeddel ezelőtt.

A rendszeres mozgás fejlesztő hatású, ezt tudják azok a szülők és pedagógusok is, akik gyermekeikkel és csoportjaikkal felkeresik, a kisteleki Kincses Sziget Játszóházat, mely vidékfejlesztési támogatás segítségével valósult meg.

 

Szerző: Benkő Zsolt
Fotó: Benkő Zsolt