Sokat fejlődött a felső-kiskunsági Kunbaracs

majort
2024. 01. 22., h – 09:43

Szorgos munka folyt az elmúlt esztendőben a Felső-Kiskunság legkisebb, hétszáz főt számláló településén, Kunbaracson. A pályázati források, az önerő mellett a közösségi összefogás is nagyban hozzájárult az eredményességhez.

A közösségi összefogás nagyban hozzájárult az eredményességhez – hangsúlyozta Hegedűs Lászlóné polgármester.

Több kisebb és nagyobb beruházás valósult meg az elmúlt esztendőben Kunbaracson. Az elnyert pályázati forrásoknak köszönhetően elkészült az orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének energetikai korszerűsítése és felújítása.

– A háziorvosi rendelőnk és a védőnői tanácsadó épülete két ütemben újult meg. Elsőként a nyílászárók cseréje, és a vizesblokk rekonstrukciója készült el. Tavaly a Belügyminisztériumtól elnyert több mint 30 millió forint támogatásból az épület energetikai felújítása valósult meg. Kiépült a hőszivattyús fűtési rendszer, korszerűsítettük a falburkolatokat. A projekt részét képezte a falak és a födém hőszigetelése, egy előterasz kialakítása, a mozgáskorlátozottak számára pedig feljáró épült. Korábban már vásároltunk orvosi eszközöket, vérnyomás és vércukor mérőt, vizelet vizsgáló eszközt, fonendoszkópot, számítógépet nyomtatóval, hűtőgépet, új székeket, várótermi padokat, melyek a kulturált betegellátást segítik elő. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat segítségével vízelvezető rendszer, valamint új parkolók épültek 53 millió forint értékben településünkön – tájékoztatta hírportálunknak Hegedűs Lászlóné polgármester.

A tanyák villamosítására a Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően 24 millió forint jutott, ami három ingatlant érintett. A harmadik tanyát decemberben kapcsolták be az áramhálózatba, a víztisztítók tavasszal készülnek el.

– Az új játszótér kialakítására hatmillió forintot nyertünk LEADER forrásból, amihez ötszázalékos önerőt biztosítottunk.

A létesítmény kiegészítő eszközeit a Kunbaracsi Kulturális Egyesület 1,6 millió forintos Leaderes támogatásból, valamint közösségi összefogással telepítette. Ivókút, padok, asztal és hulladékgyűjtők kerülnek elhelyezésre. A korábbi években ugyancsak helyi közösség összefogásával tudtunk egy-egy rendezvény bevételéből új játékelemekett vásárolni. Kunbaracson azért is figyelemre méltó a beruházás, hiszen ez lesz az első új komplex játszótér településünkön. Önkormányzati forrásból és a falu lakóinak segítségével készült el saját kivitelezésben az óvoda kerítése, valamint az udvari járda. Szintén saját erőből újítottuk fel és bővítettük a térfigyelő-kamera hálózatot, illetve megvalósult az egyik szolgálati lakásunk kéményének rekonstrukciója is – sorolta a jelentősebb beruházások részleteit a polgármester.

Az idei esztendőben is számos feladat vár a község önkormányzatára. A legnagyobb beruházásnak a faluház energetikai felújítása ígérkezik. A munkálatok a tavalyi év végén elkezdődtek.

– A kivitelezésre 93 millió forintot nyert községünk a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A pénzt az épület teljes energetikai megújítására költjük, ami magába foglalja a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét, a napelemes hőszivattyús fűtési rendszer kiépítését.  A munkálatok várhatóan az év közepére elkészülnek. A beruházás eredményeként a rezsiköltségek a nullához közelítenek. Korszerűsítjük az orvosi rendelő melletti szolgálati lakás elektromos hálózatát, ezt a Magyar Falu Program pályázati támogatásából tervezzük megvalósítani. Kiemelt feladatunknak tekintjük a település infrastrukturális fejlesztését, ami az utak és a járdák építését, felújítását jelenti. Első lépés lesz a Dózsa György utca rekonstrukciója, ami saját erőből valósul meg. Az új játszóteret tavasszal, a tereprendezés után adjuk át. Tervben van az óvoda parkettájának, az önkormányzati tulajdonú bérlakások nyílászáróinak cseréje is – tette hozzá Hegedűs Lászlóné.

 

Forrás: BAON
Fotó: Gulyás Sándor