Megmentik a község egy „régi darabját” Naszályon

majort
2021. 08. 16., h – 06:19

Egykoron több kovácsmester is tevékenykedett a községben. Napjainkra a kovácsmesterség a településen „kihalt”, csak a nyomait őrzi a falu. Az egyik ilyen „őrző”, a több mint százesztendős kovácsház és műhely, valamint a porta, a kerekeskút, a nyári konyha, illetve pince, amely mindeddig felújítására várt.


A Bán Gellért vezette Bazalt Kft. arra vállalkozott, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében megmenti ezt a portát. A Bán családnak nem ez az első nagy projektje Naszályon, hiszen a cégük nevéhez fűződik a híres vízimalom és molnárház, gazdasági udvar és téglahíd helyreállítása is.


A „Naszály, Kovácsmesterház felújítása a Fényes-patak partján” című projekt, a VP Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a natúrparkok ölelésében elnevezésű Leader-pályázati felhívás keretében 50 százalékos támogatásban részesült. A pályázatot a cég nyújtotta be és nyerte el, amelynek keretében megindulhatott a felújítás. A kovácsmesterház az értékmegőrző felújítással hosszú távra példaként szolgálhat a hasonló építésű tájegységre jellemző ingatlanok esetében.


A régi építészeti formájával megmentett épületegyüttes feleleveníti az egykori életformát is, ahogy a széles udvarba megérkezhettek a javításra szoruló szekerek, a patkolásra váró lovak és gazdáik.


Erről mesélt a ház előtt sokszor elsétáló, 85 éves Kovács Jánosné, Irénke néni is a szomszédságból: „Sokuknak megdobogtatja a szívét és jó érzéssel tölti el, hogy láthatják a meg mentett házat, a falu egy régi darabját.”


Bán Gellért, aki elkötelezett helyreállítója a régi, emblematikus épületeknek, arról is tájékoztatott, hogy a felújítás során milyen különleges feladatok jelentették a legnagyobb szakmai kihívást. Egyebek mellett kiemelte a tető korhű formájának megtartását, a gólya fészekrakásra is alkalmas kémények visszaépítését, a vályogtömésfalak, ablakok, ajtók megmentését. A viszontagságos évtizedek és beázások után a bútorok többsége is romokban maradt csak meg, így a szekrények is, valamint néhány ruhadarab. Ezek, illetve az ágyak és az apróbb berendezési tárgyak restaurálását már a télen aprólékos, gondos műhelymunkával el is végezték. A Bán család célja az volt, hogy visszavarázsoljon egy kis korhű hangulatot az öreg ház falai közé.


„A tereprendezési munkák során pedig lépten-nyomon előkerültek rozsdamarta kovácsoltvas szerszámok ekék, ajtóvasalatok, kocsitengelyek, lőcsvasalatok, lópatkók, és egyéb használati tárgyak, amelyeket a megmentésüket követően a romjaiból visszaépített műhely díszítésére szánunk” – emelte ki Bán Gellért. „Az értékmentő munkánk talán példát ad a jelen és jövő számára, hogy a dózerépítészek város- és falurombolása helyett a múlt kincseire is érdemes figyelni.”


A pályázat keretében az augusztus 20-ai rendezvényen az épület mellett a népi építészet, a hagyományokat és a népi mesterségeket is bemutatják majd.


Forrás: 24 óra
Fotó: facebook.com/naszalykozseg