Sikeres vidékfejlesztési pályázatok Cigándon

majort
2021. 08. 09., h – 08:38

Több mint 130 millió forint támogatás érkezett a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázataiból Cigándra, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térségének egyetlen városába. Három cigándi székhelyű szervezet öt nyertes projektet valósított meg az elmúlt időszakban.


Cigánd jelmondata: Értékből lendület. Ez köszön vissza a bodrogközi kisváros helyi fejlesztéseiben is. A hátrányos helyzet ellenére – vagy inkább amiatt – az önkormányzat minden fejlesztési lehetőséget igyekszik megragadni. Így van ez a vidékfejlesztési források esetében is. Cigánd Város Önkormányzata első nyertes VP projektje 2017-ben indult. Négy, összesen 3,3 km hosszú külterületi út felújítása és egy-egy mulcsozó és gréder munkagép beszerzése valósul meg a segítségével.


Az önkormányzat második, a Vidékfejlesztési Program pályázatából elnyert támogatásból megvalósult programja a Közösségi színterek fejlesztése a Felső-Tisza vidéken címmel, konzorciumban valósult meg. A fejlesztést a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesülettel és Fényeslitke Község Önkormányzatával közösen hozták létre. A projekt keretében helyi nagyrendezvények szervezéséhez szükséges eszközök beszerzése történt meg.


A járványhelyzet miatt a harmadik, „Értékből Lendület” Cigánd Város Napja Összművészeti Fesztivál című projekt megvalósítása késedelmet szenved ugyan, de megrendezését a közeljövőben tervezi a település.


A Cigánd SE gépbeszerzésének támogatására szintén jelentős segítséget kapott a helyi sportegyesület. Ebből a támogatásból, illetve 30 százalék önerőből a labdarúgópályák karbantartásához használható pálcás lyuggató gép beszerzése valósulhat meg.


A településre érkezett pályázati támogatás az önkormányzati tulajdonú Cigánd Településüzemeltetési és Városfejlesztő Nonprofit Kft. számára egy minikotró beszerzésére is lehetőséget teremtett. A beszerzés nagyban hozzájárulhat a társaság településkarbantartó feladatainak és vállalkozói tevékenységeinek ellátásához.


Összességében elmondható, hogy Cigánd városa minden téren igyekszik megragadni a fejlesztési lehetőségeket, és az itt élők életminőségét javítani. A munka nem áll meg, a Vidékfejlesztési Program 2021. évi felhívásaira újabb cigándi pályázatok készülnek. A helyiek bíznak benne, hogy az újabb sikeres projektek hozzájárulnak a hátrányos helyzetű vidéki térség fejlődéséhez.

Szerző: Tóth Ágnes
Fotó: cigand.hu